El quiosc, encara

Aquests dies s'estan duent a terme les obres en la cruïlla del carrer Jaume I amb carrer Eiximenis que han de facilitar l'accés dels vehicles a un aparcament privat, motiu pel qual l'equip de govern va decidir enderrocar el quiosc d'aquell punt. Fa quasi un any, quan CiU va prendre aquesta decisió, el nostre grup s'hi va mostrar en contra i va iniciar una campanya en aquest sentit. Vam repartir un conjunt d'esqueles, de caràcter satíric, per denunciar els fets. Ara, uns mesos després, reiterem els mateixos arguments i ens pronunciem en el mateix sentit:

  1. - Ens preocupa el bastiment d’un model de ciutat que enderroca punts de cultura i de proximitat com són els quioscos, i a més, amb l’opinió en contra dels veïns. Cal recordar que els gestors de l’establiment van recollir centenars de signatures en defensa del quiosc de Jaume I.
     
  2. - Per nosaltres, els quioscos són espais de fàcil accés a la cultura però també creiem que generen cohesió social, en tant que són establiments de proximitat i punts de trobada. La decisió de l’Ajuntament de Girona contrasta amb Barcelona, per exemple, que va decidir allargar la concessió dels quioscos de la ciutat fins el 2030. Ens preocupa la política d’anar apartant de la geografia urbana els seus elements més populars i emblemàtics. 
     
  3. - Recordem que un dels motius pels quals el govern de Girona va enderrocar el quiosc és perquè allà no hi passaven turistes. Creiem que explicacions com aquesta generen turismofòbia, en tant que la gent de Girona veu com es canvia l’espai públic pensant més en els visitants que en els residents, i això pot aixecar recels. El model de ciutat aparador que imposa el govern no és amable per als gironins i les gironines. Cal trobar l’equilibri.
     
  4. - En resum i com a conclusió, ERC-MES defensem un espai públic amable i que disposi de punts de trobada ciutadana i de proximitat com són els quioscos. Una ciutat viva i autèntica és aquella que cuida els seus elements més populars i emblemàtics, i té en compte l’opinió de la ciutadania a l'hora de dissenyar la ciutat.