ERC-MES proposa l'exalcalde republicà Pere Cerezo per al nomenclàtor de Girona

La coalició ha obert un procés obert per recollir propostes de noms
 
El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament ha registrat aquest matí una bateria de noms per a carrers, places i espais públics de Girona. En el marc de la comissió del nomenclàtor, la coalició vol impulsar aquells noms “vinculats a la memòria històrica, al compromís amb el civisme i la democràcia i també a la cultura de la pau”. Al seu torn, opten per “corregir el biaix de gènere que invisibilitza l’aportació de les dones en la vida de Girona i del conjunt de la societat”. Per aquesta raó, i encara que la comissió de nomenclàtor hagi rebut molts noms masculins, la coalició opta per “prioritzar les dones”.

D’entre les propostes d’ERC-MES, destaca la de l’activista i cantautora Teresa Rebull, la del fundador de la Fundació per la Pau Alfons Banda o el nom lleva del biberó, en record a tots els gironins que van ser membres d’aquesta lleva durant els últims sospirs de la guerra civil. Així mateix, la coalició inclou altres noms com el de l’escriptor Miquel Pairolí o el del primer president del Girona FC (1930-1932) i Diputat al Parlament Albert de Quintana.

D’entre les propostes, Maria Mercè Roca ha volgut destacar la de Pere Cerezo, alcalde de Girona durant la guerra civil. La portaveu d’ERC-MES ha explicat que Cerezo “va néixer a l’Argentina però arriba a Girona de ben petit”. Amb només 27 anys es convertiria en regidor de la ciutat, de la qual en seria Alcalde de juny de 1937 a gener de 1939. També fou Diputat al Parlament de Catalunya per ERC. Finalitzada la guerra, s’exilià a Buenos Aires, “on mantindria el compromís amb el país presidint el Casal de Catalunya”. Va morir allà, a l’Argentina, l’any 1977, sense haver pogut tornar mai a Catalunya. Roca ha exposat que la de Cerezo “és una figura no prou estudiada però d’una importància històrica remarcable”, i per aquesta raó ha declarat que “es mereix el nom d’un carrer o d’una plaça a la nostra ciutat, de la qual en fou un dels alcaldes republicans”.

Procés obert

Maria Mercè Roca ha explicat que una part substancial de les propostes del grup són fruit d’un procés intern que han obert a la militància dels dos partits que formen la coalició, però també a persones properes al projecte municipal d’ERC-MES i a ciutadans independents que s’han interessat per la iniciativa. En aquest sentit, la regidora ha animat a tothom que tingui propostes per al nomenclàtor de Girona que les faci arribar a info@ercmesxgirona.cat. “Els noms dels espais públics de la ciutat han de ser el reflex dels millors valors de Girona i el màxim nombre de ciutadans s’hi han de sentir representats”, ha conclòs.