Maria Mercè Roca: "l'actual model de pressupostos participats està esgotat"

La participació cau en més de dos punts respecte l’any passat

La participació en la votació dels pressupostos participats d’aquest any ha sofert una davallada important. D’un cens de 77.309 persones només n’han anat a votar 3.391 (4,39%), dos punts menys que l’any passat i menys, també, que el 2015. Per la portaveu d’ERC-MES, Maria Mercè Roca, aquestes xifres “manifesten que l’actual model de pressupostos participats està esgotat”, i ha afegit també que el seu grup “ve alertant d’aquesta problemàtica en les últimes setmanes, que hem pogut constatar amb reunions amb veïns de molts barris de la ciutat”.

Per la cap de l’oposició, el problema és de model: “hauríem de passar dels pressupostos participats a uns pressupostos autènticament participatius”. Roca ha explicat que per moltes facilitats que es posin a la participació, “si el model no és atractiu la gent no té incentius per a participar”. D’acord amb la regidora, “no pot ser que els veïns hagin de decidir si posar un fanal o arreglar una vorera, quan això ho hauria de fer l’Ajuntament d’ofici”. Enlloc d’això, ha declarat, “els barris haurien d’empoderar-se, decidir com volen ser i invertir en quelcom substancial”. També s’ha referit als projectes socials que proposen alguns barris, que aquest any han sigut motiu de polèmica i que la coalició opta perquè “es consolidin en el pressupost ordinari del Consistori i la seva continuïtat no depengui d’una votació”.

Més enllà dels barris, Maria Mercè Roca ha declarat que “la ciutadania hauria de tenir l’oportunitat d’incidir en les grans línies d’inversió de la ciutat”. Per aquesta raó ha plantejat la idoneïtat “d’estudiar la convocatòria d’assemblees sectorials i temàtiques en àmbits com l’economia i el comerç, la cultura o la sostenibilitat”. D’aquí podrien sortir, segons la regidora, “decisions de distribució de recursos entre els grans projectes de ciutat”. En aquest sentit, la regidora ha afirmat que “les grans inversions de ciutat, les que valen més diners, haurien de tenir sempre algun tipus de ratificació ciutadana”, i ha posat l’exemple del fons Santos Torroella, la compra del qual va ser molt polèmica en el seu moment.

Per últim, Maria Mercè Roca ha opinat que l’actual model de pressupostos participats “serveix per a què el govern pugui explicar que afavoreix la participació”, però la realitat és que “no veu amb bons ulls una ciutadania i uns barris empoderats amb més capacitat de decisió”. Per això, ha conclòs Roca, “el nostre grup treballa en un model alternatiu que pivoti al voltant dels consells de barri, i en el disseny d’uns pressupostos participatius on la ciutadania sigui l’autèntica protagonista de les grans decisions d’inversió de la ciutat”.