Intercanvi d'experiències per millorar els pressupostos participats

El grup d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona es reuneix amb l’Alcalde de Palamós
 
El grup d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona s’ha reunit avui amb l’Alcalde de Palamós i una regidora de govern per intercanviar experiències dels pressupostos participats, que es duen a terme en ambdós municipis. El regidor Pere Albertí, assistent a la trobada, ha declarat que “el nostre grup està treballant per impulsar un model de pressupostos autènticament participatius a Girona”, en contraposició a la metodologia de pressupostos participats “que comença a manifestar problemes d’estancament”.

A tal efecte, Albertí ha explicat que la intenció d’ERC-MES és “reunir-se amb experts, ciutadans i institucions diverses per millorar el model gironí”, i que la trobada amb el govern de la ciutat de Palamós s’inscriu dins d’aquesta iniciativa. El regidor ha explicat que el més interessant de l’experiència palamosina és que els ciutadans “no només poden escollir algunes de les inversions, sinó també la distribució de diners entre elles”. Per aquest motiu, explica, “els veïns tenen l’opció de prioritzar”.

Entre molts punts de millora del model gironí, Pere Albertí ha assenyalat que “els barris haurien de tenir l’oportunitat d’escollir altres tipus d’actuacions”, i en aquest sentit ha defensat que “arreglar voreres o posar il·luminació ho hauria de fer l’Ajuntament d’ofici i no fer-ho decidir als veïns”. El regidor ha opinat que la metodologia actual “limita la capacitat de la ciutadania d’imaginar un barri millor i prioritzar les inversions per fer-lo possible”.

Així mateix, Albertí ha expressat que “la ciutadania hauria de tenir l’oportunitat d’incidir en les grans línies d’inversió de la ciutat”, i no quedar-se només en l’àmbit del seu barri. Per això ha plantejat l’idoneïtat “d’estudiar la convocatòria d’assemblees sectorials i temàtiques en àmbits com l’economia, la cultura o la sostenibilitat”. D’aquí podrien sortir, segons el regidor, “decisions de distribució de recursos entre els grans projectes de ciutat”.

Per últim, Albertí s’ha referit a plantejar actuacions de dinamització “que impulsin la participació veïnal i ciutadana” i també instaurar “més mecanismes d’informació i rendiment de comptes”. En aquest sentit, ha explicat que l’any passat l’Ajuntament va organitzar una audiència pública un cop aprovat el pressupost, fet que segons el regidor “no té cap sentit fer-ho un cop els comptes ja han entrat en vigor”. Aquest any, en canvi, “no han fet ni això, ni abans ni després d’aprovar el pressupost”. A mode de conclusió, Albertí ha declarat que “la participació ciutadana no pot ser una operació de maquillatge, sinó que l’aposta ha de ser real i no s’ha de tenir por de l’empoderament ciutadà”.