ERC-MES vol un pla d'accessibilitat ambiciós a la ciutat de Girona

Proposen també que les obres noves es dissenyin pensant en una ciutat per a tots
 
La secció local d’ERC a Girona ha organitzat avui un nou acte del cicle #pensantGirona on han tractat el tema de l’accessibilitat. Sota el títol Trenquem barreres, els republicans han conversat amb Isaac Padrós, veí de Girona amb problemes visuals; Mariona Peracaula, psicòloga del grup MIFAS i Maria Mercè Corominas, arquitecta especialista en barreres arquitectòniques. La portaveu d’ERC-MES Maria Mercè Roca ha donat la benvinguda i el regidor Ricard Calvo ha moderat l’esdeveniment.

En el transcurs de l’acte, Roca ha proposat que l’Ajuntament redefineixi el pla d’accessibilitat aprovat fa ja quatre anys. Segons la cap de l’oposició, “els tècnis van fer una bona feina de diagnosi però no hi ha hagut prou voluntat política en aquesta matèria”, i en aquest sentit ha demanat que “es defineixin actuacions ambicioses”, per tal de “planificar inversions i recursos a diversos anys vista amb l’objectiu que Girona sigui una ciutat lliure de barreres arquitectòniques”. En cas que les barreres es situin en establiments privats, la portaveu del grup ha proposat que s’obri una línia de subvencions a tal efecte.

La regidora ha recordat, a més, que la mirada en la detecció d’aquestes barreres ha de ser polièdrica, “ja que no parlem només de ciutadans amb mobilitat reduïda, sinó també de persones amb altres problemes com ara de ceguesa o sordesa, per exemple”. També s’ha referit a que la proposta no es redueix a les persones amb diversitat funcional, sinó que “les barreres arquitectòniques ens poden afectar a tots en algun moment de la nostra vida”, i ha fet referència a les mares o pares amb cotxet o a les persones grans. Per Maria Mercè Roca, “una ciutat per a tothom és una ciutat amb un urbanisme amable, on tothom pugui transitar fàcilment per l’espai públic”.

Obres noves

Al seu torn, el regidor Ricard Calvo ha posat l’accent en què no només s’han d’esmenar les barreres ja existents, sinó que “les obres noves s’han de dissenyar pensant en una ciutat per a tots”. Segons Calvo, això vol dir “anar més enllà del que obliga la Llei”. El regidor s’ha referit a que alguns carrers i places que s’han construit en els darrers anys “presenten algunes deficiències com ara carrers estrets per on no hi passa un cotxet, o bancs massa baixos on no s’hi poden seure les persones grans”.

Calvo ha explicat que el projecte d’ERC-MES “dóna molta importància a la creació d’un espai públic per a tothom”, i ha declarat que “això té molt a veure amb generar un urbanisme amable i que cuidi els petits detalls”. Al seu torn, ha criticat que el govern de Girona “hagi fet tot el contrari amb nyaps com el de la Plaça Pallach a l’Eixample o el parc d’Ermessenda a Sant Narcís”.