Estelades al futbol

Sóc soci des de fa molts anys del Girona FC, i membre d’una de les penyes del club. No em perdo mai cap partit a Montilivi i intento desplaçar-me, quan puc, a altres ciutats per tal de seguir el Girona. El passat 13 de maig no va ser una excepció. Un bon grapat de seguidors vam viatjar a València per donar suport a l’equip contra el Llevant, amb la il·lusió de tenir l’ascens a tocar.

No van ser tot, però, flors i violes. Primer, perquè l’equip va perdre -sense caure en el desànim, encara estem en una molt bona posició!-. I segon, i això és el que vull explicar, per un episodi que va començar just en entrar a l’estadi. Allà van confiscar les estelades que havien portat alguns aficionats. Estranyat, vaig preguntar el motiu. “No se pueden introducir ni exibir banderas que inciten a la violencia o al terrorismo”. Buf, comencem malament! Un amic té problemes perquè lluu una minúscula estelada al seu jersei. Al final pot entrar, quasi com a favor.

Comença el partit. Al cap de pocs minuts la policia detén a un seguidor del Llevant per exhibir una estelada, casualment és el president de les Joventuts d’Esquerra Republicana del País Valencià. Bona part de l’afició gironina comença a cridar “independència”. En aquell moment, molts dels que érem allà ens vam sentir absolutament indignats per aquella actuació policial. Repressió inexplicable en un Estat suposadament democràtic.

En contraposició a això, no entenc com es permeten determinats càntics i insults contra Catalunya en alguns camps, en què a més es tolera l’exhibició de banderes preconstitucionals -amb l’àguila-, i crits racistes o xenòfobs. Tampoc passa res en aquesta Espanya si en l’enterrament d’un exministre de Franco -amb l’assistència de l’alcalde de Màlaga o de Ruiz-Gallardón- s’entona el cara al sol o es realitza la salutació feixista. Però portar una estelada a un camp de futbol... Ai las! Quina provocació.

Per últim, afegir que d’entre el llistat de símbols prohibits als camps de futbol -aprovat per la comissió antiviolència l’any 2016- no hi figura l’estelada. Això va provocar que un jutge dictaminés que aquestes banderes podien entrar al camp en el cas de la final de la copa del rei entre el Sevilla i el Barça. Segons el magistrat, “en cap cas ha resultat provat que l’exhibició de l’estelada pot incitar a la violència, el racisme, la xenofòbia o altres formes de discriminació que atempti a la dignitat humana”. O sigui, que l’actuació de la policia al camp del Llevant no es va ajustar a Llei ni va observar la doctrina jurisprudencial sobre el tema.

I ara sí, per acabar, que sàpiguen que per a molts ciutadans l’estelada no és un símbol d’odi, sinó de llibertat. I cal reconèixer que, com a mínim, és respectada per molta gent; entre ells els aficionats locals, amb qui no vam tenir cap tipus de problema i ens van acollir de forma excel·lent.

Pere Albertí Serra
Regidor ERC-MES Girona