ERC-MES vol que es consolidin els projectes socials dels pressupostos participats

Demanen també que es revisi el model per a fer-los autènticament participatius
 
Els pressupostos participats de barri que es posen en marxa anualment surten del capítol d’inversions del pressupost municipal i haurien d’anar destinats a “totxo”. Tanmateix, hi ha alguns barris que proposen projectes socials com ara el de la Pauleca (Pla de Palau), la Rosaleda (Devesa) o el projecte social de la Mancomunitat de Santa Eugènia i Can Gibert. En aquests casos, explica Maria Mercè Roca, “any rere any s’hipotequen els pressupostos participats per poder donar continuïtat a aquestes iniciatives, que són d’èxit”, però d’aquesta manera “els veïns no poden prioritzar altres elements destinats pròpiament a la inversió física al barri”.

Per la portaveu del grup, “aquests projectes socials no haurien de dependre de la votació dels veïns, sinó que haurien de consolidar-se en el pressupost ordinari de l’Ajuntament”. Segons Roca, d’aquesta manera “es garantiria la continuïtat d’aquests projectes alhora que s’alliberarien els pressupostos participats del barri per a què els veïns puguin escollir altres inversions anuals”.

Problema de model

Per la cap de l’oposició, aquesta problemàtica parteix “d’un model de pressupostos participats incomplet”, i ha optat per passar “dels pressupostos participats als pressupostos autènticament participatius”. Maria Mercè Roca ha explicat que la ciutadania hauria de poder participar en “la priorització de les grans línies d’inversió de la ciutat”, i que els barris “haurien d’empoderar-se i decidir com volen ser i en què volen invertir”. D’acord amb l’opinió de la portaveu, “arranjar una vorera o posar més fanals hauria de fer-se d’ofici des de l’Ajuntament i no fer-ho decidir als veïns”.

Maria Mercè Roca ha opinat que l’actual model de pressupostos participats “serveix per a què el govern pugui explicar que afavoreix la participació” però la realitat és que “no veu amb bons ulls una ciutadania i uns barris empoderats amb més capacitat de decisió”. Per això, ha conclòs Roca, “quan governem posarem en marxa els consells de barri i dissenyarem un model de pressupostos participatius on la ciutadania sigui autènticament protagonista de les grans decisions d’inversió de la ciutat”.