ERC-MES proposa un pla de xoc per al problema dels pisos turístics

Demanen al govern que expliqui també quin projecte tenen per al Barri Vell
 
El grup d’ERC-MES va demanar al Ple d’ahir que es confeccioni un pla de xoc per al problema dels pisos turístics a la ciutat. La portaveu del grup, Maria Mercè Roca, ha recordat avui que aquest tipus d’apartaments han passat de 31 a 361 en només cinc anys, “més els que no sabem per què estan en situació irregular”, ha apuntat la regidora.

Segons Roca, “sabem que darrerament està augmentant moltíssim la compra de pisos per a destinar-los a ús turístic”, i que això està provocant “dinàmiques especulatives i de pressió als llogaters d’habitatges residencials”. A més dels directament afectats, “aquest fenomen contribueix a pressionar els preus a l’alça al Barri Vell però també, de retruc, a la resta de la ciutat”. Les xifres ens indiquen que estem tornant a uns preus del lloguer semblants als d’abans de la crisi però, segons la portaveu, “amb un poder adquisitiu de la gent molt minvat”.

Maria Mercè Roca ha explicat que aquest és un problema complex i que cal evitar la “turistomòbia”. Tal i com ha exposat la regidora, “el turisme genera riquesa a la ciutat i és un dels motors econòmics de Girona”. Tanmateix, també ha afegit que “aquest innegable argument no pot servir per tapar les externalitats negatives que genera l’activitat turística al barri vell”. Per la portaveu d’ERC-MES, “cal trobar l’equilibri entre residents i visitants però cal que el govern actuï per aconseguir aquest equilibri. No poden fiar-ho tot a les dinàmiques del mercat, que ja veiem cap a on ens comencen a portar”.

En aquest sentit, la coalició proposa la confecció d’un pla de xoc en relació a la problemàtica dels pisos turístics i dels seus efectes negatius sobre la convivència o la cohesió social al barri. Roca ha explicat que tant el Pla Estratègic de Turisme, que tot just s’adjudicarà d’aquí a uns dies, com el Pla Local d’Habitatge, “presentaran les seves conclusions d’aquí a uns quants mesos, i això vol dir que l’Ajuntament començarà a actuar encara més enllà en el temps”. Roca ha declarat que “quan abans es comenci a actuar, millor”. La portaveu republicana ha desgranat algunes mesures que poden començar a aplicar-se de forma imminent, com ara aplicar incentius fiscals als petits propietaris que posin el seu pis a lloguer d’ús residencial, protegir i fomentar el teixit associatiu del barri per afavorir la cohesió social a través de plans comunitaris o iniciar la detecció dels pisos turístics il·legals i engegar mesures per a fer-hi front.

Un model per al Barri Vell

Per últim, Roca ha instat al govern a que expliqui quin és el seu model per al barri vell a llarg termini. “Vol el govern un parc temàtic? O un barri on la gent hi pugui viure?”, s’ha preguntat.