ERC-MES vota en contra de les ordenances fiscals de Girona

El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha votat avui en contra de les ordenances fiscals per al 2019. Maria Mercè Roca ha valorat que “torna a ser una proposta mancada d’ambició social i ambiental, que no introdueix cap canvi destacat respecte anys anteriors” A més a més, la coalició ha denunciat la manca de voluntat de negociar “perquè CiU  ha tornat a escollir el PSC com a soci prioritari”. La portaveu del grup ha explicat que de la vintena d’al·legacions proposades les han desestimat totes menys una, que han acceptat perquè coincidia amb una de les propostes que el PSC va presentar com a condició per al seu vot favorable.

En aquest sentit, Maria Mercè Roca ha manifestat que “nosaltres vam proposar mesures de progressivitat fiscal per aconseguir unes ordenances socialment més justes”. Concretament, el grup d’Esquerra i MES va proposar com a mesura destacada l’augment de l’IBI a les grans superfícies, tal i com han fet algunes ciutats de l’entorn: “pensem que ha de pagar més qui més té, i un impost a les grans superfícies serviria també per a protegir el petit comerç de Girona”. Segons la cap de l’oposició, “aquest recàrrec afecta per Llei al 10% de les superfícies comercials més grans de la ciutat, això vol dir que el 90% del comerç, la immensa majoria del teixit empresarial gironí, no es veuria afectat per la mesura”. La negativa del govern a introduir aquest impost és una mostra de que “CiU és fort amb els dèbils i dèbil amb els forts: governa per a una minoria mentre descuida les necessitats de la majoria de les gironines i els gironins”.

En una línia similar, el govern ha eximit de la taxa de banderoles a les empreses privades que vulguin promocionar el seu negoci a través d’aquest mitjà, així com als organitzadors de festivals, que tampoc hauran de pagar taxa d’ocupació de l’espai públic a partir d’aquest any. Roca ha declarat que “ens preocupa el poc sentit d’allò públic que té el govern de la ciutat: els que volen utilitzar l’espai de tots per a fer el seu negoci particular en tenen tot el dret, i generen dinamisme econòmic, però a canvi han de pagar, com ho fem la resta de la ciutadania”. La regidora d’ERC-MES ha ironitzat que “CiU argumenta que no pot introduir certes bonificacions socials perquè no podria quadrar el pressupost, però després regala impostos i taxes a les grans empreses”.

Per últim, ERC-MES va proposar també que es concretés la mesura de fer pagar als busos turístics que entren a Girona, com fan moltes ciutats europees. Pels republicans, aquesta taxa ajudaria a “pacificar la mobilitat al centre i permetria que la ciutat ingressés uns diners que podrien servir per a reinvertir en les externalitats negatives del turisme”. Especialment, ha declarat Roca, “estem pensant en aquells visitants que vénen a fer una ruta d’un parell d’hores al Barri Vell i que no gasten diners a la ciutat”.