ERC-MES insta al govern a explicar el seu model de pressupostos participats

Maria Mercè Roca critica que CiU ha tingut 4 anys per millorar el sistema

El grup d’ERC-MES ha instat al govern de Girona a explicar el seu model de pressupostos participats. Després que ahir el regidor Berloso anunciés que s’adoptaria un nou sistema de cares al 2020, Maria Mercè Roca ha declarat que “CiU ha tingut quatre anys per canviar un model que la majoria d’agents polítics i socials de la ciutat convenim que és insuficient i que no acaba de funcionar”. La portaveu de la coalició ha criticat que “amb aquest qüestió, com en moltes d’altres, l’equip de govern tira pilotes endavant: acabarem el mandat i no s’haurà tancat quasi cap tema important de ciutat”. En aquest sentit, Roca ha citat els casos del Pla de les Pedreres, de la Devesa o la problemàtica de l’accés a l’habitatge, entre d’altres. “Es fan molts anuncis i rodes de premsa però es materialitzen ben poques coses”, ha reblat la regidora.

Malgrat que la participació en els pressupostos participats d’enguany ha experimentat un petit repunt, la cap de l’oposició ha expressat que “les xifres segueixen essent molt baixes i ens empenyen a repensar el model”. Roca ha afegit que el seu grup té “moltes propostes que hem traslladat en públic i en privat, i hi ha també una moció aprovada pel Ple l’any 2015 per reformar el model, que CiU no ha volgut posar en marxa”. Per tot plegat, la coalició creu que els actuals pressupostos participats “serveixen per a què el govern pugui explicar que afavoreix la participació, de cares a la galeria”.

Segons Maria Mercè Roca, la clau és “passar dels pressupostos participats a uns pressupostos autènticament participatius”. D’acord amb la regidora, “no pot ser que la ciutadania hagi de decidir si posar un fanal o arreglar una vorera, això ho ha de fer l’Ajuntament d’ofici”. En lloc d’això, ha declarat, “els barris haurien d’empoderar-se, decidir com volen ser i invertir en quelcom substancial”. També s’ha referit als projectes socials que proposen alguns barris, qüestió polèmica l’any passat, i que la coalició opta perquè “es consolidin en el pressupost ordinari del Consistori i així la seva continuïtat no dependrà del resultat d’una votació”. Per avançar en totes aquestes línies, Roca ha defensat la proposta de consells de barri d’ERC-MES.

Més enllà dels barris, la regidora ha declarat que “la ciutadania hauria de tenir l’oportunitat d’incidir en les grans línies d’inversió de la ciutat i no només en petites porcions territorialitzades del petit percentatge d’un 1% del pressupost municipal”. Per aquesta raó ha plantejat la idoneïtat d’estudiar la convocatòria de “trobades sectorials i temàtiques en àmbits com l’economia i el comerç, la cultura o la sostenibilitat”. També ha opinat que “les grans inversions de ciutat, les que valen més diners, haurien de tenir sempre algun tipus de ratificació ciutadana”.