ERC-MES demana que es desencalli el Pla d'usos del Castell de Montjuïc


També volen que s’hi realitzin accions de reconstrucció
 
El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha demanat avui que es desencalli el pla d’usos del Castell de Montjuïc. La portaveu de la coalició, Maria Mercè Roca, ha explicat que “fa anys que els veïns i veïnes esperen que es clarifiqui què s’hi pot fer i què no, al Castell, i qui i com pot utilitzar-ne els espais”. La regidora ha exposat que “hem preguntat diverses vegades al govern de la ciutat sobre aquesta qüestió, i sempre se’ns respon que és molt complicat i que hi estan treballant”. La cap de l’oposició ha valorat que “malgrat la dificultat d’arribar a un consens sobre els usos del Castell, cal estar a sobre del tema i no deixar-lo morir per desídia”. ERC-MES ha anunciat que avui han tornat a registrar una pregunta per escrit per saber en quina fase està la redacció del pla d’usos i quan tenen previst fer-lo públic.

El regidor Miquel Poch, al seu torn, ha explicat que “més enllà dels usos, l’espai del Castell de Montjuïc necessita actuacions encarades a la reconstrucció”. Poch ha denunciat la “manca d’inversió en un patrimoni històric i cultural tant important com aquest”. Sobre aquest punt, l’edil ha apuntat que “els veïns i veïnes del barri ja van fer propostes en aquest sentit durant el procés de pressupostos participats de l’any passat, però no se’ls va fer cas”. Per tot plegat, Miquel Poch ha declarat que “és evident que la posada en valor del Castell no és una prioritat pel govern de la ciutat”.

El Castell de Montjuïc

El Castell de Montjuïc es va començar a construir l’any 1653, sota el regnat de Felip IV, per defensar les entrades nord i est de la ciutat. Va ser de gran utilitat durant l’anomenada Guerra del Francès, especialment en els tres setges que patí la ciutat (1808-1809). El Castell també és important per la història recent de Girona, ja que als anys 50’s acollí a molta gent provinent d’altres indrets de l’Estat, en el qual hi instal·laren habitatges d’autoconstrucció. En aquest sentit, Maria Mercè Roca ha declarat que “es podria estudiar la recuperació d’algun espai del Castell per a la memòria històrica relacionada amb el barraquisme i amb el fenomen de la immigració”. L’any 1984 la ciutat obté la titularitat del Castell, i quatre anys més tard fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament